Kuinka kohdataan ratsastajia ja ohjastajia urastolla

Nostetaanpa vuoden 2017 julkaisua taas ylöspäin.

Alla olevan lisäksi on tullut palautetta, kun varsinkin junaradan länsipuolella on penkkatien rinteitä ajettu ylös alas ja samalla on penkkatielle pyöräytetty telalla lumikinoksia. Tuota tiepohjaa käyttää myös raviharrastajat ja ilmeisesti kärryjen jousitukset alkaa noissa töyssyissä alkaa olemaan tiukoilla ja ”lyömään pohjaan”. Joten myös kerhon pyyntönä on, että pyritään välttämään auratulle ja hoidetulle tiealueelle noiden kinoksien muodostusta.

Iissä joen kanavan varren penkkatie on kelkkailijoiden lisäksi ahkerassa käytössä myös muiden liikkujien osalta. Yksi ryhmä tuolla alueella on hevosharrastajat.

Facebookissa pyydettiin ohjeita, kuinka kelkkailijoiden tulisi toimia kohdatessa ratsastajia tai ohjastajia. Yleisohjeena on, että ajetaan sivuun, sammutetaan kelkka ja odotetaan riittävän pitkään, että hevonen on ohittanut ja edennyt kauemmaksi ennen kuin kelkkailija jatkaa matkaansa.

Alle lisätty näitä ohjeita joita kyselyyn saatiin:

””

Aja kelkka syrjään ja sammuta.
Tupakka henkilöt voi vetästä siinä ootellesa henkoset ja jos ei ole kessuttelija niin vaikka tarkistaa kelkan kunto siinä sivussa. Sitten kun heppa kuljettajineen on tarpeeksi kaukana niin voipi lähtä hiljokseen ajelemaan.

Ohitustilanteessa onkin sitten maltti puntarissa.
Hepan kuljettajan olis toivottavaa näyttää merkkiä kestääkö mennä ohi vai onko syytä pysytellä taustalla hyvän matkan päässä.
Ohitus, jos on lupa saatu, niin on myös syytä ottaa rauhallisesti.
Se on tuo heppa yllättävän iso eikä käyttäydy ollenkaan samallalailla kuin bensiinillä toimivat vehkeet.
Siinä yhdistelmässä on yhdet aivot liikaa.

Hevonen on luonteeltaan pakoeläin niin se kyllä katoaa paikalta jos säikähtää. Kuski voi jäädä niille sijoilleen.

Maltti on valttia vaikka bensa suonissa kiehuukin.

””

Älä vilkuta valoja, kaasuttele tai käytä riikkaria! Hevonen näkee myös aika taakse, eli vaihda lähivaloille myös takaa lähestyessäsi.

Jos pysähdyt tai hiihdät, kuljet jalan, potkuroit jne auttaa kun alat puhumaan rauhallisesti heti kun havaitset hevosen. Hevosella hyvä kuulo ja silloin hevonen tietää, että siellä on ihminen eikä vaaniva peto. Varsinkin kun olet tuulen alapuolella eli hevonen ei voi haistaa sinua. Hevosella on hyvä näkö ja pienenkin liikkeen hevonen havaitsee kaukaakin luullen siellä olevan pedon vaanimassa. Maastossa olevat möykyt, kivet, pysähtyneen kelkan jne hevonen saattaa tulkita vaanivaksi pedoksi.

Hevosen vauhti voi olla pakotilanteessa 50-60-70km/h. Jokainen voi kuvitella, mitä tapahtuu kun noin 500kg tai yli painava hevonen törmää tästä vauhdista esim. autoon, ratsastaja tippuu selästä tai kuski hevosen kärryiltä. Rauhallisiin kohtaamisiin!

””

Minä nostan käden pystyyn, jos vastaantuleva tulee liian lujaa. Joku saattaa tuota merkkiä ymmärtää. Moottorikelkkailijoille täytyy antaa kiitosta, koska yleensä aina sammuttavat kelkkansa meidän reiteillä.

””

Ja vielä pari linkkiä liikenneturva sivuille.

Pidetään nämä muutamat ohjeet mielessä, niin vältetään haaverit puolin ja toisin isoja eläimiä kohdatessa 🙂

https://www.liikenneturva.fi/fi/liikenteessa/muut-liikkujat/ratsukot

Hevonen liikenteessä

Leave a Comment