Uraston tilanne vuoden 2018 ensimmäisenä päivänä

Sihteeri kävi ekaa kertaa tälle talvea välin Ii-Merihelmi ajamassa ja jotain havaintoja tuolta.

Iissä jälkiä jäiden yli on jopa Seo Jäppiseltä sisämaahan, mutta jäätilanne on sen verran surkea, ettei vesistöylityksiä vielä voi suositella.

Yleisesti ottaen, tamppari ei ole vielä urastolla liikkunut ja tämä kannattaa pitää mielessä varsinkin kun ekaa kertaa urille lähtee.

Iistä voimalinjalle ei mitään ylitse pääsemätöntä ollut. Ekalla reissulla kerhon PJ:n kanssa ennen Joulua, yritettiin ajaa reunoja myöten, jotta porukka ymmärtää, ettei siellä isoja kantoja tms. ole.

 

Iso osa ojista on vielä sulia, varsinkin voimalinjan alla, ja osa ojista voi tulla silmille melko yllättäen. Näitä paikkoja oppii siitä tunnistamaan, kun uralla alkaakin olemaan yksittäisiä jälkiä 20-30 metrin leveydeltä 😉

Voimalinjalta Olhavan ja merihelmen suuntaan, suoalueilla saattoi olla paikka paikoin melko epätasaista, ja sulia reikiä siellä täällä. Eli vauhdit kannattaa pitää sellaisina, että ennättää reagoida.

Pahin paikka tällä välillä oli leveä oja(vaaraoja?) voimalinjan ja Olhava/merihelmi risteyksen välillä. Leveyttä tuossa paikassa on noin 4m , eikä syvyydestä ole itsellä ainakaan mitään tietoa. Kovin runsaasti näytti vettä virtaavan, joten vaatii kovia pakkasia, ennen kuin on helposti yli ajettavissa. Nyt oli pikku vauhdilla ylitettävissä, mutta joutuu linjaa katselemaan, ettei vastarannan puita päin suuntaile.

Olhavan joen luiskaa oli paikallinen porukka käynyt lumella loiventaa, joten on taas omalla vastuulla ylitettävissä. Jäiden paksuudet on ajankohtaan nähden normaalia ohuemmat!

 

Nyt kun voi mennä sulien soiden takia vielä aikaa , ennen kuin tamppari ja lana saadaan urille, onkin erityisen tärkeää jokaisen urastolla liikkujan ajaa metsäpätkillä reunoissa. Esimerkiksi suksen verran edellistä kelkkaa leveämmin.Ei missään nimessä keskellä uraa samoilla raiteilla mennen tullen! Tällä saadaan keskipatin kavua edes hieman minimoitua ja tehtyä kovaa puhjaa myös reunoille tampparia varten. Suoalueilla olisi myös pyrittävä pysymään merkatulla reitillä, ja leventämään siinä menevää uraa, jotta pakkasten tullessa saadaan pinta kantavaksi.

Nämä on niitä asioita, joissa jokainen pystyy vaikuttamaan tulevan talven reitistön kunnossapitoon. Myös kokoon laitettava pieni retkisaha pitäisi kuulua jokaisen varustukseen. Reissulla kun jokainen kelkkailija pari reitille tykkylumen takia kaartunutta risua katkoo, niin myöhemmin kaudella mukavempaa mennä leveitä baanoja.

Kerhon tamppari Lumikki on tällä hetkellä Yli-Iissä, jossa aloitetaan kerhon uraston tasoitus aluksi ilman lanaa, mutta takapaininlevy paikoillaan, ojien täytöllä ja sen jälkeen lanauksella. Tämä tapahtuu heti sitten kun kuskit uskaltaa soille lähteä.

Tämän jälkeen siirretään Lumikki Iin puolelle suorittamaan samat toimenpiteet.

 

Kiittää ja kumartaa, mikäli jaksoit lukea loppuun.

Sihteeri.

 

Leave a Comment